MŰSORNAPTÁR

<<  Február 2018  >>
 hf  ke  sz  cs  pé  sz  va 
   
    

Vonalban

Jelenleg 38 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Webstatisztika

Ma14
Tegnap42
A héten110
A hónapban1279
Összesen56883

Powered by CoalaWeb

A Nádasdy család mozitörténete

,,Mi lehet annyira sajátosan emberi, mint az értelem és a jövőről való gondoskodás?,,

                                                                                                                        / Lactantius /

A MOZI TÖRTÉNETE


A Nádasdy család már a mozi megépítése előtt rendelkezett mozis hagyományokkal, még a némafilm korában.

Az 1918-as években vándor moziként kocsmákban nagyobb termekben tartották meg akkoriban rendkívülinek számított mozgókép-színházi előadásaikat.
 

Ezt még Nádasdy András nagyapja Kerekes Lajos üzemeltette családjával.
A nagypapa vetített, a nagymama zongorázott a film vetítése alatt, kiemelve a filmvásznon megjelent humoros vagy drámai jeleneteket.

 

Ez volt a némafilmek hőskora, a film és a színház különleges és nagyszerű együtt hatása.
 

 

 

Majd Nádasdy János a fiatal festőművész feleségével, Kerekes Katókával 1936-ban nagy pénzügyi nehézségek árán megépítik saját mozijukat. Akkor már hangosfilmként ment a vetítés, nagy sikerrel.
 

A II. Világháború eljövetelével, a frontok váltakozásával továbbra is mentek a propaganda filmek, egyszer a németeknek, máskor az oroszoknak. Attól függött, hogy állt a frontvonal. Kórházként is funkcionált, közben ment a vetítés a katonák számára.
 

A háború után a református gyülekezetnek ad helyet, mivel a templomot a háború során lebombázták.         
A háború, államosítás és a forradalom viszontagságai után is megmaradt mozinak.
 

 

 

Államosítás után a Pest-megyei Moziüzemi Vállalat üzemeltette. Az 1990-es években a rendszerváltás után, újból a Nádasdy család tulajdona, és a mozit tovább üzemeltetik.  
Napjainkban a Nádasdy András, apja nyomdokaiba lépve ő is képzőművészként alkot, de elhivatottsága mellett tovább folytatja Tamás fiával az elődök által rájuk bízott örökséget, a mozit.   

 

A tradíciókkal rendelkező Nádasdy Filmszínház a nehézségek ellenére a mai napig is működik a család üzemeltetésében.
Több éve már, hogy a mozi magyar és ART filmek játszására szakosodva kulturális lehetőséget biztosít a térség nagyközönsége számára. Elhivatottságának és szemléletének jegyében ezt a munkát tovább folytatják a művészet és az egyetemes kultúra terjesztésével, hogy szellemi értékeink mindenki számára elérhetővé váljanak.

 

Ebben a szellemben gondolkodva szeretnénk megvalósítani mindazt, amit az elődök elkezdtek
és  tovább szeretnénk folytatni munkánkat.

 A digitális rendszer beruházásával megoldani látszik a mozi további üzemelése, és így tovább fennmaradhat egy olyan hagyomány, amit talán bizonyos szempontok alapján a világörökség részének is tekinthetnénk.

Tisztelettel:

Nádasdy András

REKLÁMPARTNEREINK

Dumaszínház

Magunkról

A tradíciókkal rendelkező Nádasdy Filmszínház a nehézségek ellenére a mai napig is működik a család üzemeltetésében. Több éve már, hogy a mozi magyar és ART filmek játszására szakosodva kulturális lehetőséget biztosít a térség nagyközönsége számára. Elhivatottságának és szemléletének jegyében ezt a munkát tovább folytatják a művészet és az egyetemes kultúra terjesztésével, hogy szellemi értékeink mindenki számára elérhetővé váljanak.

Ebben a szellemben gondolkodva szeretnénk megvalósítani mindazt, amit az elődök elkezdtek és  tovább szeretnénk folytatni munkánkat.

A digitális rendszer beruházásával megoldani látszik a mozi további üzemelése, és így tovább fennmaradhat egy olyan hagyomány, amit talán bizonyos szempontok alapján a világörökség részének is tekinthetnénk.

Tisztelettel:
Nádasdy András