MŰSORNAPTÁR

<<  Május 2024  >>
 hf  ke  sz  cs  pé  sz  va 
  
23242526
2728293031  

Vonalban

Jelenleg 2 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Webstatisztika

Ma31
Tegnap23
A héten130
A hónapban31
Összesen186745

Powered by CoalaWeb

Nádasdy Filmszínház

Esemény 

EXHIBITION: CÉZANNE - EGY ÉLET PORTRÉI
Esemény:
EXHIBITION: CÉZANNE - EGY ÉLET PORTRÉI
Mikor:
2024.03.21 - 2024.03.27 20.15 óra
Hol:
Nádasdy Filmszínház - Szigetszentmiklós
Kategória:
Art film

Leírás

 

EXHIBITION:

.
CÉZANNE - EGY ÉLET PORTRÉI

(Exhibition on Screen: Cézanne - Portraits of a Life)
színes, angol művészeti dokumentumfilm, 81 perc 2018 (12)

 

rendező: Phil Grabsky

 

 

Korhatár:

 

MŰSORON:

március 21. csütörtök 20:15 óra
március 22. péntek 20:15 óra
március 23. szombat 20:15 óra
március 24. vasárnap 20:15 óra
március 25. hétfő 20:15 óra
március 26. kedd 20:15 óra
március 27. szerda 20:15 óra

 

Közismert, hogy Cézanne művészete nagy hatással volt a XX. századi modern festészetre, főleg a posztimpresszionisták, a feuve-ok és a kubisták látásmódjára, de hogy ebben milyen szerepe volt konkrétan a portréinak, az nem tisztázott. Mindeddig ugyanis a tájképek és csendéletek mellett kevés figyelem esett Cézanne portréfestészetére. Pedig a modern művészet előfutára mintegy kétszáz portrét festett pályája során, köztük huszonhat önarcképet, s további harmincat feleségéről, Hortense Fiquet-ről. Ezekből ötven szerepelt abban a válogatásban, amely alapján filmünk készült. A tárlat 2017 nyarán nyílt a párizsi Musée d’Orsay-ban, majd az ősz folyamán Londonban, a National Portrait Galleryben mutatták be, 2018 első felében pedig Washingtonban. Olyan különleges műveket ismerhetünk meg közelebbről a válogatásban, mint a Keménykalapos önarckép, a Vörösmellényes fiú, vagy a Madame Cézanne sárga karosszékben, amelyek a világ különböző gyűjteményeiből érkeztek a kiállításra. A tárlat kronologikusan követi a művész stílusában bekövetkezett változásokat, bemutatja ugyanazon téma változatait, és Cézanne koncepcióját a modell személyiségének kifejezésére. A filmben a múzeumok szakértői is megszólalnak, csakúgy, mint levelein keresztül maga a művész, akinek élete helyszíneire is elkalauzol bennünket Phil Grabsky alkotása.

„Mi, producerek egy nagy kiállításra vártunk, mely elég ambiciózusnak, átfogónak, átgondoltnak tűnt ahhoz, hogy mi is foglalkozzunk vele. Amikor a londoni National Portrait Gallery igazgatója bejelentette, hogy kiállítást rendeznek – a párizsi Musée d’Orsay-val és a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériával együtt -, tudtam, hogy eljött a pillanat. (…) Szeretek életrajzokat készíteni, így egy portrékon alapuló Cézanne kiállítás ideális volt, bár kicsit szokatlan tematikájú. smereteink szerint csak Rembrandtnak készült több önarcképe Cézanne-nál. A tárlaton azokat látatjuk, akik a festőzseni életét megtöltötték. Több mint háromtucatnyi önarckép közül válogattunk. (…)” /Phil Grabsky/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Helyszin

Helyszín:
Nádasdy Filmszínház

Leírás

ART MŰSORSÁV:
Filmek a hazai és európai filmgyártás érzékenyebben megfogalmazott képi világából. Minden embert két dolog izgat és hajt egyszerre. Egyrészt mindenki szeretne azonosságokat felfedezni, vagy létrehozni maga és az összes többi ember között. Másrészt mindenkinek szüksége van a különbségekre is, maga és az összes többi ember között. Ennek megfelelően mindenkinek kétféle  filmre van szüksége, amiket külön-külön kell  beszereznünk. Szükségünk van mainstream filmélményekre, amiken a nagy mindenkivel osztozunk, és szükségünk van az eldugottabb, saját filmélményekre, amik csak nekünk szólnak, vagy amiket saját magunknak stipi-stopizunk le. Röviden, mindenkinek kell egy Pulp Fiction és kell egy Reservoir Dog. A tradícionális Nádasdy filmszínház mindkét filmélményre ügyel és ennek megfelelőn állítja össze műsorrendjét.

Magunkról

A tradíciókkal rendelkező Nádasdy Filmszínház a nehézségek ellenére a mai napig is működik a család üzemeltetésében. Több éve már, hogy a mozi magyar és ART filmek játszására szakosodva kulturális lehetőséget biztosít a térség nagyközönsége számára. Elhivatottságának és szemléletének jegyében ezt a munkát tovább folytatják a művészet és az egyetemes kultúra terjesztésével, hogy szellemi értékeink mindenki számára elérhetővé váljanak.

Ebben a szellemben gondolkodva szeretnénk megvalósítani mindazt, amit az elődök elkezdtek és  tovább szeretnénk folytatni munkánkat.

A digitális rendszer beruházásával megoldani látszik a mozi további üzemelése, és így tovább fennmaradhat egy olyan hagyomány, amit talán bizonyos szempontok alapján a világörökség részének is tekinthetnénk.

Tisztelettel:
Nádasdy András